Direktlänk till inlägg 20 juli 2011
Igår bestämde jag mig för att baka Smultringar. Detta är ett typiskt norskt bakverk som min mamma och mormor alltid gör till jul.
De är ungefär som munkar fast mindre och frasigare.
Jag fick ut ca 80 st av denna degen.
3 ägg
200 g socker
1 ½ dl creme fraiche
2 dl grädde
½ tsk kardemumma
1½ tsk hjortronsalt
ca 450 g vetemjöl
Detta är enligt min mormors recept men jag fick tillsätta ungefär 2 dl extra mjöl.
Det ska vara en deg som ska kavlas ut men efter 450 g mjöl så var det bara en smet.
Degen ska helst vila en stund men i sverige har vi finare malt mjöl så det går att baka ut direkt.
Degen ska kavlas ut ½- 1 cm tjock. Ta sedan ut "kakor" med glas som mått. Jag använde ett dricksglas och ett snappsglas för att göra de till ringar.
Ringarna friteras sedan i vanlig frityrolja som är värmd till minst 180 grader.
Lägg i ett par ringar och vänd dem när de fått fin färg, här får man prova sig fram med tiden beroende på hur tjocka ringarna är.
Lägg dem på hushållspapper när de är färdiga så att den överflödiga oljan tas upp.
Ät och njut.
Dessvärre så tyckte våran hund att han var berättigad att stjäla 40 st när vi var ute och handlade idag, vi hade även gett bort och ätit några själva så att det totala antalet vi har kvar är....15 st.
Ikväll gick jag ifrån jobbet ett par timmar för en av trivselklubben anordnad pysselkväll på den lokala blomstergården. Där får man tips och hjälp och det finns hur mycket material som helst. Såhär blev resultatet...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
|||
11 |
12 | 13 |
14 |
15 | 16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 |
24 | |||
25 | 26 | 27 |
28 |
29 | 30 |
31 | |||
|