Direktlänk till inlägg 3 september 2011
Jag hittade ett brödrecept på recept.nu som verkarde väldigt enkelt.
Brödet blev nästan kriminellt gott, det enda problemet är att man äter så väldigt många skivor.
2 bröd blir det.
50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör eller margarin
2 tsk salt
14 dl vetemjöl varav drygt 1 dl ska vara till utbakningen
ev. vallmofrön att strö över
Värm vatten och smör/margarin till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp det i lite av degvätskan.
Häll över resten av degvätskan när jästen löst sig.
Tillsätt salt och vetemjöl och rör till en slät deg, ca 5 min i maskin.
Degen blir rätt lös och lite kletig.
Jäs i bunken under duk i ca 30 min.
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den sedan i två delar.
Forma två limpor och läägg dem på en smord plåt eller på bakplåtspapper.
Jäs under duk i a 40 min.
Förvärm ugnen till 200 grader och för en god knastrig skorpa, ställ in en ugnsfast form med lite vatten i i botten på ugnen.
Pensla bröden snabbt med kallt vatten och snitta dem om du vill.
Grädda på nedersta falsen i ca 40 min.
Låt svalna på galler om du vill ha en lite hårdare skorpa, annars under duk.
Ikväll gick jag ifrån jobbet ett par timmar för en av trivselklubben anordnad pysselkväll på den lokala blomstergården. Där får man tips och hjälp och det finns hur mycket material som helst. Såhär blev resultatet...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
|||||
|