Senaste inläggen

Av Wenche Rydén Linné - 14 februari 2011 20:07

Nu är vi mätta och goa.

I förmiddags körde jag iväg den store killen...han ska tillbringa ett par dagar med min styvfar. Imorgon bitti skulle de ut och flyga (om Fabian vågar), min styvfar har en kompis som brukar flyga runt och speja efter bränder och då skulle de få följa med. Blir en liten tur ner till Blekinge och tillbaka,  om han vågar vill säga. Han har ju aldrig flugit förr.



Idag blev det potatisgratäng med köttfärs. Man får passa på när den store killen inte är hemma för han tycker inte om saker som knaprar.


Potatisgratäng med köttfärs

ca 1,5 kg potatis av mjölig sort

5 dl kelda matlagningsgrädde

ca 3 msk milda culiness

10 cm purjolök

500 g blandfärs

riven ost


Stek köttfärsen i lite margarin, krydda med salt peppar och paprikapulver (eller efter egen smak)

Skala och skiva potatisen.

Lägg hälften i en smord ugnssäker form.

Lägg över köttfärsen och purjon som skivats.

Lägg över resten av potatisen.

Ringla över det flytande margarinet och häll över matlgningsgrädden.

Strö över riven ost av egen smak, jag valde tex mex för det är lite mer smak i den än vanlig gratängost.

In i ugnen i 200 grader i ca 1 timme.

  Till efterrätt blev det en black&white kladdkaka. Receptet fick jag av min jobbarkompis (bästaste Paula alias Mammasmat här på bloggplatsen). Den var underbart god så tack för det :).


Black&white kladdkaka

150 g smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 ägg

2 dl mjöl


Glasyren :

1 dl grädde

50 g smör

300 g vit choklad

ev nötter om man känner för det, jag körde utan.


Gör så här:

Smält smöret och häll i sockret, låt smälta ihop.

Blanda i de torra ingredienserna och vispa sedan i ett ägg åt gången.

Häll smeten i en smord och bröad springform.

Grädda i 185 grader i 20 min.

Låt svalna utan kanten på formen.

Koka upp smör och grädde.

Ta grytan av plattan och bryt ner chokladen och låt smälta vispa samtidigt så det blir en jämn och blank glasyr.

Olja insidan på kakformskanten och sätt tillbaka den runt kakan. Häll på glasyren och ställ in allt i kylen och låt stelna.

Servera gärna med vispad grädde eller som jag, med vaniljglass.

Mumma!!!!

  Nu är jag mätt och magen står bokstavligt talat i fyra hörn. Nu är det tv som gäller och smälta maten lite. Må väl!

Av Wenche Rydén Linné - 14 februari 2011 12:34

 


Idag är det alla hjärtansdag :) Då det för de flesta går ut på att ev. köpa en liten gåva till den de älskar, en god middag med gott sällskap. Många däribland jag, tänker på alla hjärtebarn och kanske även skänker en liten slant till någon av hjärtebarnsföreningarna som finns.

Jag har tre hjärtebarn varav endast den äldsta har behövt att opereras och den upplevelsen önskar jag inte ens att min värste fiende (har ingen sådan men det är ju så man säger) ska behöva gå igenom.  Nu gick det ju bra med min son efter mycket om och men, men för en del så blir det inte den lyckliga utgången och en del behöver livslång behandling.

Jag tänker på dem och skänker en liten slant för att "fler barnhjärtan ska få klappa längre".

Hoppas ni får en bra dag och var rädda om varandra.

Av Wenche Rydén Linné - 13 februari 2011 21:43

Efter en seg morgon bar det av till Jkpg och IKEA. Store killen ville inte följa med utan ville vara hos mormor istället så det var bara två barn med och de sov hela vägen dit.

Vi hittade lite grejer som vanligt :)

Det blev en liten tur till Mediamarkt också och kolla lite datorer, behöver nog byta min snart efter att min nuvarande har varit i golvet två gånger. Den sista gången var det en rejäl smäll och de flesta korten försvann, bla från minste killens födsel :(.

Nu är snart brödet klart också, blev lite bakat efter att vi hade slöat lite efter hemkomsten.

Brödet var slut hemma och jag hade massa olika mjöl"skvättar" över så det blev "skvätt"bröd. Glömde det dock på jäsning så vi får se hur det blir :).

 

Av Wenche Rydén Linné - 12 februari 2011 23:08

Det blev mandelkubb bakade iallafall ikväll, min underbara man skulle handla så han köpte med socker åt mig :)


Mandelkubb i form  ca 40 st

Ingredienser

3 dl socker
1 ägg
8 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
1 tsk bittermandelolja
3 dl mjölk
200 g smör el. margarin


Rör socker och ägg fluffigt, smält margarinet och blanda i det tillsammans med mjölken och bittermandelsoljan. Blanda mjöl och bakpulver och häll det i äggsmeten. Skeda ut i bullformar och toppa med pärlsocker. Grädda i 225 grader i ca 12 min.   

Mumma!! Drygt 10 st är redan borta :)  

Av Wenche Rydén Linné - 12 februari 2011 22:55

 

Denna filmen såg vi i kväll. Rätt kul men den blev lite väl hysterisk.

Av Wenche Rydén Linné - 12 februari 2011 17:51

Igår kollade vi på denna filmen. Ungarna (och vi vuxna) tyckte den var riktigt rolig. Bra musik var det också :))                                               

Av Wenche Rydén Linné - 12 februari 2011 17:24

Det är frågan.....men det blev blogga.

Har funderat på det många gånger. Alla andra bloggar ju, vissa om bra och väsentliga saker, andra om "trams"  och mindre intressanta saker. Båda är ju lika bra. Den enes skräp är den andres skatt. Allt kan ju inte vara skatt för mig. Tur att alla har olika intressen och åsikter :)).

Har ju några fler lediga minuter nu när jag är mammaledig än om jag skulle jobba.

Den store grabben på 7 ½ klarar ju sig helt själv, däremot har jag ju en kille på 2½ och en tredje kille på snart fem månader som kräver en hel del uppmärksamhet så att orka blogga varje dag kanske inte hinns med.....men det blir vad det blir.

Blev väldigt sugen på att baka mandelkubb men sockret var slut och jag vet inte riktigt om jag orkar att åka och handla. Det får väl bli morgondagens uppdrag annars.

Min älskade man och min käre svärfar har varit iväg idag och fixat parkeringsbromsen på min bil, så i veckan blir det till att åka iväg på en ombesiktning och se om den går igenom denna gång. Alltid lika spännande.

Ovido - Quiz & Flashcards