Direktlänk till inlägg 3 september 2011
Jag hade ett väldigt sug efter något med blåbär och hittade dessa underbara bullar på matklubben.se.
Den som hade skrivit receptet hade inte mycket koll på siffror för enligt receptet skulle det bli 30-35 st ooch jag gjorde de måtten som står men jag fick 40 st och hade ändå 1/3 del av degen kvar och den exprimenterade jag med.
Degen ska jäsa läääänge.
50 g jäst
2½ dl rumsvarm mjölk
13-14 dl vetemjöl
½ msk bakpulver
½ tsk salt
250 g rumsvarmt smör
1 1/3 dl vit sirap
2 ägg
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och finfördela smöret i mjölblandningen.
Blanda ner degspad, sirap och ägg i mjälblandningen och rör till en jämn deg, ev behövs lite mer mjöl.
Jäs i bunke under duk i 1 timme.
Fyllning:
150 g mandelmassa
1 äggvita
1 dl blåbärssylt, ganska fast.
Riv mandelmassan och blanda upp den med äggvitan lite i taget till en jämn och spritsbar smet.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela degen i två delar och kavla ut ena delen till en rektangel 3-4 mm tjock.
Skär 8x8 cm stora kvadrater.
Spritsa en ring med mandelmassan (ca 2-3 cm i diameter) och lägg en klick blåbärssylt i ringen.
Vik upp hörnen mot mitten oh nyp ihop dem så de ej går upp. Gör likadant med den andra delen deg.
Lägg bullarna i formar och låt jäsa under duk i ca 40 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min.
Ringla gärna över lite florsockerglasyr när de har svalnat.
Ikväll gick jag ifrån jobbet ett par timmar för en av trivselklubben anordnad pysselkväll på den lokala blomstergården. Där får man tips och hjälp och det finns hur mycket material som helst. Såhär blev resultatet...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
|||||
|