Alla inlägg under juni 2011

Av Wenche Rydén Linné - 17 juni 2011 22:51

Gubben jobbade lääänge igår, kom inte hem förrän 20.30 så jag och grabbarna tillbringade dagen på High Chaparral.

Fabian var hos tandläkaren vid 11 så sen åkte vi hem och bytte om för rackans vad varmt det var. Packade lite picknick och mycket dricka och drog iväg.

Grabbarna visste inte vart vi skulle så det blev en glad överrakning för dem.

Det är tur att man har en sådan attraktion på nära håll (gratis är det ju också för oss som bor i bygden:)). 

 

Hade ju hört med gubben att han inte skulle komma hem än på ett bra tag så när vi var klara på HC så åkte vi och köpte en bytta glass och åkte upp och hälsade på min mamma och mormor. De blev ju inte direkt ledsna :).


Idag har vi bara suttit inne och kollat film så det har väl varit mysdag idag med:). Bakade muffins innan gubben kom hem på em/kvällen.

Städade lite under tiden som mannen i mitt liv lagade mat, sen har det varit slapp på soffan. 


Ha det gott.

Av Wenche Rydén Linné - 17 juni 2011 22:36

3 ägg

3 dl socker

1½ dl mjölk

150 g smält margarin

4½ dl mjöl

3 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

blåbär efter smak


Vispa ägg och socker poröst.

Blanda de torra ingredienserna för sig innan de tillsätts i smeten.

Tillsätt mjölk och margarin.

Häll upp i muffinsformar (ca 36 små eller 18 stora).

Strö över blåbär efter smak. Jag lade i ca 10  st i varje.

Grädda i 200 grader ( i ca 12 min för små  och ca 20 min för stora muffins).

 

Av Wenche Rydén Linné - 17 juni 2011 22:25

2 ägg

3 dl socker

1½ tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

1½ dl mjöl

100 g margarin (smält)


Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten.

Tillsätt till sist det smälta margarinet.

Häll smeten i 20 st aluminiumformar. Grädda i 160 grader i ca 15-20 min.


Glasyr:

100 g margarin

1 dl grädde

4 msk socker

1 dl mjölk

2 tsk mjöl

4 tsk kakao


Koka glasyren i 5 min, häll den sedan i fördjupningen som blivit i muffinsen. 

Garnera ev med nåt snyggt ;)

Låt kallna i kylen.

Ätes bäst med plastsked för att undvika metallsmaken :)  

Av Wenche Rydén Linné - 14 juni 2011 12:01

       

Av Wenche Rydén Linné - 14 juni 2011 11:56

Ja, det har Fabian börjat på.

Måndag-onsdag 13.00-16.00

Han tyckte det var jättekul :)  

Av Wenche Rydén Linné - 14 juni 2011 11:35

13 dl vatten

4 dl rågkross

(1msk kummin)

25 g smör

1 msk sirap

1 msk salt

50 g jäst

3 l rågsikt


Pensling:

matolja 

grovt rågmjöl


Mät upp 5½ dl vattenoch koka det tillsammans med kross och kummin i ca 10 minuter.

Tillsätt smör, sirap och salt.

Häll sedan i 8 dl kallt vatten och rör om.

Smula ner jästen, rör ordentligt, och blanda ner rågsikten.

Arbeta ihop till en deg och låt den jäsa i 45 min.

Knåda degen, dela den i 4 delar och formadem till knubbiga limpor.

Lägg dem sida vid sida i en smord långpanna och pensla olja mellan dem.

Strö grovt rågmjöl över limporna och snitta dem med en vass kniv.

Låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200 grader och grädda på nedersta valsen i 45 min.

 

Av Wenche Rydén Linné - 14 juni 2011 11:27

12 st. Dessa blir inte riktigt så söta men desto saftigare :)


3 ägg

1 dl socker

250 g Arla kesella hallon

50 g smält smör

2 ½ dl mjöl

1 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ägg och socker pösigt.

Rör i kesella och smält smör.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

Häll upp i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min. 

Låt svalna på galler.

 

Av Wenche Rydén Linné - 14 juni 2011 11:00

Ett recept jag fick av en gammal jobbarkompis.....Rosie:).


Botten (och toppen):


3 äggvitor

2 dl socker

3 dl rice crispes


Vispa vitorna hårt, rör i socker och rice crispes.

Smeta ut på ett smörjt bakplåtspapper i en långpanna. 

Grädda i ca 50 min i 150 grader.

Låt sedan svalna.


Creme:  

3 äggulor

3/4 dl socker

3/4 dl vispgrädde


Sjud allt i en kastrull ett par minuter. Blanda i:

50 g margarin

100 g mörk blockchoklad


Dela marängbottnen på mitten

Häll cremen på ena halvan.

Vispa 3 dl grädde och lägg över cremen när denna har kallnat (annars smälter grädden)

Lägg över den andra maränghalvan. 

Garnera med 50 g smält blockchoklad.

 






Ovido - Quiz & Flashcards