Direktlänk till inlägg 19 augusti 2011

Dags att baka med surdegen

Av Wenche Rydén Linné - 19 augusti 2011 23:27

Jaha, idag var det ju fredag då och dags att göra något av min surdeg (smet) som har stått och gottat till sig under veckan.

Av de recepeten i Leila´s bok valde jag Grekiskt lantbröd.

2 st skulle det bli stod det.

Detta var jag lite skeptisk till med tanke på att degen som jag gjorde nästan jäste ut över min 4,6 l bunke.

Men men....det var bara att fortsätta. Man skulle efter jäsningen knåda degen och forma två runda limpor och lägga på en PLÅT (stod det) med bakplåtspapper.

När det hade jäst färdigt där blev jag en aning uppgiven.....limporna hade jäst ut över kanterna och ner på bänken.....suck.

Jag har ingen aning om hur stor ugn och plåtar som leila har men min plåt och ugn var tydligen väldigt mycket för små.

Jag var redo att slänga allt men min man tyckte att vi kunde lika gärna grädda och kolla hur det blev.

Vi lade över klabbet i en långpanna och pappet hade verkligen klibbat fast så det var bara att lägga ett till papper under degen för att skydda långpannan lite.

In i ugnen med pannan och grädda och så här blev det.

Rätt ok ändå.

Pappret var inget problem att få bort och med lite smör och ett par ostskivor var det riktigt gott.

 

Knastrig och god skorpa blev det med.

Det ska bli roligt att testa detta till mat.


Här kommer receptet:


30 g färsk jäst

8 dl ljummet vatten

2½ msk salt

6 dl surdeg

2 msk ljus sirap

20 dl vetemjöl special


Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.

Tillsät salt, sirap och surdeg.

Tillsätt mjölet lite i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i ca 15 min tills den är mjuk och elastisk.

Jäs degen i bunken under bakduk (till dubbel storlek) i ca 2 timmar.

Knåda degen och baka ut den till två runda bröd oh lägg dem på en plåt (jag skulle välja en långpanna som sagt) med bakplåtspapper.

Strö över vetemjöl och jäs under bakduk i 1½ timme.

Snitta bröden och ställ in plåten i mitten av ugnen som är förvärmd till 250 grader.

Släng in 1 dl vatten i botten på ugnen (för en knastrig och god skorpa) och sänk sedan värmen till 220 grader.

Grädda i 40-50 min. Skorpan ska få ordentligt med färg.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Wenche Rydén Linné - 10 maj 2015 10:31


Adam skulle på ninjakalas i fredags. Klart att han skulle ha ett ninjakort till killen som fyllde år. ...

Av Wenche Rydén Linné - 10 maj 2015 10:29


En av Adams (mellanpojken) klasskompisar fyllde år.

Av Wenche Rydén Linné - 10 maj 2015 10:24


Svågern fyllde år

Av Wenche Rydén Linné - 10 maj 2015 10:09

Svärfar fyllde år

Av Wenche Rydén Linné - 18 mars 2013 22:58

Ikväll gick jag ifrån jobbet ett par timmar för en av trivselklubben anordnad pysselkväll på den lokala blomstergården. Där får man tips och hjälp och det finns hur mycket material som helst. Såhär blev resultatet...

Ovido - Quiz & Flashcards