Senaste inläggen

Av Wenche Rydén Linné - 6 augusti 2011 22:43

Idag hade vi barnfritt för första gången sedan Charlie såg dagens ljus.

Vi är aldrig ute och festar däremot tycker vi det är väldigt trevligt att gå på bio.

Nu tyckte vi det var dags att komma ut lite själva och kollade med mormor, farmor och farfar.

Barnen delade vi upp så Fabian är hos mormor för han ville sova över också.

Adam och Charlie fick tillbringa några timmar hos farmor och farfar.

Vi åkte iväg till jönköping och kollade på Green lantern i 3D.

Den var helt ok och Ryan Reynolds gör som vanligt en väldigt rolig roll.  

Av Wenche Rydén Linné - 3 augusti 2011 23:40

Denna blir supergod och saftig så jag passade på att göra 2 st :). Här är recept på 1 st.


200 g margarin (rumsvarmt)

2½ dl socker

3ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl mjölk eller grädde


Smaktillsatser:

2 msk kakao

1 msk vaniljsocker


Smörj och bröa en brödform (ca 1½ l).

Rör matfett och socker poröst.

Blanda ner äggen ett i taget.

Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det sedan i smeten.

Häll till sist i vätskan.

Lägg ungefär 1/3 av smeten i en skål och tillsätt kakaon i den.

Lägg vaniljsockret i den andra delen smet.

Lägg hälften av den ljusa smeten i botten av formen, lägg sedan i kakaosmeten och till sist det sista av den ljusa smeten.

Ta en gaffel och dra den genom smeten så att den får ett marmoerat utseende.

Grädda i 175 grader ca 1 timme.

 

Av Wenche Rydén Linné - 3 augusti 2011 23:13

Idag har det varit färdigställande av entrén på tapeten. Det är bara bänken kvar att göra.

Under tiden mannen pysslade med entrén så bakade jag tigerkaka.

Jag höll på att diska undan lite efter jag hade satt in formarna i ugnen när min mormor ringde.

Hon hade gjort våfflor och hade sedan tappat en glasskål i golvet. När hon höll på att dammsuga upp glaset så råkade hon trampa på en glasbit som fastnade i hälen.

Min mamma (som bor granne med mormor, de bor på landet) jobbade eftermiddagen och var inte hemma så hon kunde inte be henne om hjälp.

Mormor hade försökt få ut glasbiten själv i en timme men man är ju inte den vigaste när man har passerat 75.

Hon vill aldrig vara till besvär så hon tyckte det var dumt att ringa och störa mig.

Jag åkte upp och överlämnade passningen av tigerkakorna till min man.

Mormor satt med fötterna i såpvatten när jag kom upp.

Det tog en bra stund innan jag fick ut den rackans glasbiten men det gick till slut.

Sen blev det till att dammsuga av ordentligt och svabba upp blodstänket.

När vi (jag hade två av barnen med mig) kom hem så fick mannen fortsätta med entrén och så här blev den.

 

Av Wenche Rydén Linné - 2 augusti 2011 13:48

Dessa blev också ruskigt goda. 

Vill ni hellre ha mörk choklad så går detta bra med.


1/3 dels del av degen på grundreceptet ger ca 20 bullar.


Kavla ut en rektangel och bred på ett tunnt lager med påläggsmargarin.

Hacka 100 g med vit choklad i bitar, ca 0.5 cm.

Strö chokladen över rektangeln och rulla den som med vanliga kanelbullar.

Skär i bitar och lägg i formar.

Jäs under duk i ca 40 min.

Grädda i 225 grader i 6-8 min. Dessvärre glömde jag mina i ugnen när jag bråkade med bröd degen så de blev lite väl bruna (men gooooda ändå)

När de ha svalnat, smält 50 g vit choklad och ringla över bullarna.

Låt chokladen stelna, ät och njut.

 

Av Wenche Rydén Linné - 2 augusti 2011 13:34

Dessa blev ljuvligt goda, ett stort +för att de var väldigt lättbakade.

20 st


1/3 dels del av grundreceptet på bullar.

Kavla ut degen tunnt och skär eller stansa ut fyrkanter ca 6x6 cm (eller vad ni tycker är lagom)

Blanda till vaniljkräm ca 2½ dl. 

Lägg en klick kräm mitt på fyrkanten och vik upp hörnen mot varandra och tryck ihop dem.

Lägg dem i formar och jäs under duk ca 40 min.

Grädda i 225 grader i 6-8 min.

Pudra på lite florsocker när de ska serveras så blir de ännu finare och godare.

 

Av Wenche Rydén Linné - 2 augusti 2011 13:14

Hittade det här receptet på Matklubben.se och de blev riktigt mumsiga, särskilt med de två följande fyllningarna.

Det blir ca 60 bullar.


50 g jäst

200 g margarin el smör

1½ dl socker

14 dl mjöl

5 dl mjölk

2 krm salt

1 tsk kardemumma


Smält margarinet i en kastrull och häll i mjölken, värm till 37 grader.

Smula sönder jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen.

Blanda i socker, salt och kardemumma.

Häll i mjölet, lite i taget.

Kör tills degen känns smidig och inte fastnar i bunken.

Kavla ut degen direkt och lägg på valfri fyllning.

Jäs på plåt under duk ca 40 min.

Grädda i 225 grader i 6-8 min.

Av Wenche Rydén Linné - 2 augusti 2011 13:04

Dagen startade trögt men farten ökade till slut.

Jag bakade bullar med tre olika fyllningar. 

Sedan blev det grötbrödet jag skrev om för ett tag sedan.

Under jäsning så gjorde vi pannkakor, Fabian gjorde smeten och jag stekte dem.

Under tiden jag bakade så började min man med ett nytt projekt.

Vi behöver ett tak över ytterdörren men huset "veter" lite bökigt med ett fönster som går långt ut då man vänder det när det ska putsas.

Vi bestämde att vi länger taket åt andra hållet och lägger till utrymme för ett "fönster" och en liten bänk.

   

Fortsättning på detta sker idag.

Av Wenche Rydén Linné - 2 augusti 2011 12:41

Jag blev lite sugen på frallor i söndags och hittade ett recept jag var tvungen att prova.

De blev jättegoda även om de inte blev färdiga förrän 22.30 :)

Det blir ca 20 st.


50 g jäst

5 dl vatten (37 grader)

1 tsk salt

1 dl farinsocker

1½ l mjöl (jag tog hälften rågsikt och hälften vetemjöl special)

1 ägg

1 ägg till pensling


Lös upp jästen i vattnet och häll i resten av ingredienserna.

Jäs i bunke under duk i 30 min.

Forma till bullar och lägg på plåt, jäs 30 min under duk.

Pensla med ägget (jag strödde över vallmofrön med) och grädda i 200-225 grader i ca 10 min.

   

Ovido - Quiz & Flashcards