Senaste inläggen

Av Wenche Rydén Linné - 11 september 2011 21:01

Detta är ett gammalt recept som jag har i min bok.

Jag tror det kommer från mammas hemkunskapsbok.


12 st frallor (ca)


50 g jäst

3 dl vatten 37 grader

50 g smält margarin

1 tsk salt

1 msk strösocker

4 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl


Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt margarin, salt och socker.

Blanda i mjölet, det blir en rätt kladdig deg.

Forma bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Jäs under duk i 40 min.

Grädda i 225 grader i 10-12 min.

 

Av Wenche Rydén Linné - 11 september 2011 20:41

Nu när det mest bakas matbröd här hemma letade jag efter recept så jag kunde alternera brödkorgen lite. 

Det är ju gott att ha lite olika bröd att välja på.

Hittade även detta på matklubben.se.

Det är fruktansvärt gott.

2 limpor blir det men det går även lätt att göra frallor på denna degen.



5 dl vatten

50 g jäst

½ dl matolja

1 msk vit baksirap (jag använde vanlig ljus)

2 tsk salt

1 ägg

16 dl vetemjöl (eller blanda det mjölet du vill ha)


Lös upp jästen i lite av vattnet som ska vara ca 37 grader.

Tillsätt resten av vattnet, matolja, salt, sirap och ägg.

Häll i mjölet (jag använde hälften vetemjöl och hälften rågsikt) och blanda till en fin deg.

Jäs i bunke under duk i 40 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.

Forma dem till ovala limpor och lägg dem på en plåt (jag lade dem i brödformar för att få bättre höjd på dem).

Jäs under duk i 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader

Pensla med kallt vatten (ägg står det i receptet) och strö över vallmofrön, ost eller havregryn.

Sänk ugnen till 200 grader och grädda i 20-25  min (frallor 10-12 min).

Jag slängde in ca en dl vatten i botten på ugnen för att få en frasigare skorpa.

 

Av Wenche Rydén Linné - 11 september 2011 20:31

Jag försöker att hålla mig till att baka matbröd på veckorna eftersom att vi nu äter smörgåsar till kvällsmat må-tors.

Jag och småkillarna äter lunch hemma, Fabian äter i skolan och Jörgen äter på jobbet.

Det finns ingen anledning att äta "middag" två gånger.

Så nu blir det smörgåsar med hembakat bröd, massa olika pålägg, egenodlad plocksallad, gurka, tomat oh paprika. Ibland blir det även kokta eller stekta ägg.

Om mannen inte ätit middag eller om det är något mindre gott i skolan så blir det något mer matigt att äta.

Jag har haft fullt upp på dagarna och varit för trött på kvällarna för att blogga så nu kommer väl alla recept på en gång.

Av Wenche Rydén Linné - 3 september 2011 12:28

Dessa ska tydligen vara väldigt goda.

Jag hittade en sida där de har flera recept med lavendelsocker (som jag gjorde för ett tag sen) och alla skrev inlägg om att de är såå goda.

Detta måste ju provas.

37 st fick jag av denna degen.


100 g smör

1 dl strösocker

2 dl lavendelsocker

1 dl raps eller solrosolja

1 tsk hjortronsalt

4 dl vetemjöl


Rör samman smör och socker.

Tillsätt oljan lite i taget.

Blanda hjortronsaltet med mjölet och tillsätt det i smeten.

Forma bollar och lägg dem på bakplåtspappersbeklädd plåt.

Tryck till dem lite lätt (de flyter ut under gräddningen).

Grädda i 150 grader i ca 20 min.

   


Vad jag tyckte:   Hmmmm....lite väl parfymiga för min smak men gubben tyckte de var helt ok.

Av Wenche Rydén Linné - 3 september 2011 12:20

Ett brödrecept som jag har bakat efter mååånga gånger kommer här.

Jättesmidigt då det inte behöver jäsa.

2 bröd blir det


5  dl vetemjöl

3 dl rågsikt

2 dl grahamsmjöl

4 dl blandade valfria fröer och gryn

4 tsk bikarbonat

1 tsk salt

½ dl rapsolja eller annan neutral olja

2 dl mörk sirap 

1 l lättfil


Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Tillsätt olja, sirap och lätt fil och blanda till en jämn smet.

Smörj och bröa 2 formar (1½ l).

Häll smeten i formarna och grädda längst ner i ugnen i 175 grader i 100 min.

Lägg på aluminiumfolie efter ca 1 timme så inte bödet blir för mörkt uppepå.

   Det gröna i brödet är solrosfrön , de blir sådana och det är inget farligt.

Av Wenche Rydén Linné - 3 september 2011 12:15

Som jag skrev i inlägget nedanför så blev det en bit deg över som jag inte orkade göra blåbärsbullar av.

Istället så kavlade jag ut den som till vanliga kanelbullar fast jag tog och bredde på lemoncurd istället.

Man måste ju exprimentera lite.

Det blev en härligt fräsch smak av citron.  

Pensla som vanligt med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.

Av Wenche Rydén Linné - 3 september 2011 11:45

Jag hade ett väldigt sug efter något med blåbär och hittade dessa underbara bullar på matklubben.se.

Den som hade skrivit receptet hade inte mycket koll på siffror för enligt receptet skulle det bli 30-35 st ooch jag gjorde de måtten som står  men jag fick 40 st och hade ändå 1/3 del av degen kvar och den exprimenterade jag med.

Degen ska jäsa läääänge.


50 g jäst

2½ dl rumsvarm mjölk

13-14 dl vetemjöl

½ msk bakpulver

½ tsk salt

250 g rumsvarmt smör

1 1/3 dl vit sirap

2 ägg

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken.

Blanda mjöl, bakpulver och salt  och finfördela smöret i mjölblandningen.

Blanda ner degspad,  sirap och ägg i mjälblandningen och rör till en jämn deg, ev behövs lite mer mjöl.

Jäs i bunke under duk i 1 timme.


Fyllning:

150 g mandelmassa

1 äggvita

1 dl blåbärssylt, ganska fast.


Riv mandelmassan och blanda upp den med äggvitan lite i taget till en jämn och spritsbar smet.


Ta upp  degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Dela degen i två delar och kavla ut ena delen till en rektangel 3-4 mm tjock.

Skär 8x8 cm stora kvadrater.

Spritsa en ring med mandelmassan (ca 2-3 cm i diameter) och lägg en klick blåbärssylt i ringen.

Vik upp hörnen mot mitten oh nyp ihop dem så de ej går upp. Gör likadant med den andra delen deg.

Lägg bullarna i formar och låt jäsa under duk i ca 40 min.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg.

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min.

Ringla gärna över lite florsockerglasyr när de har svalnat.

 


Av Wenche Rydén Linné - 3 september 2011 11:27

Jag hittade ett brödrecept på recept.nu som verkarde väldigt enkelt.

Brödet blev nästan kriminellt gott, det enda problemet är att man äter så väldigt många skivor.


2 bröd blir det.


50 g jäst

5 dl vatten

50 g smör eller margarin

2 tsk salt

14 dl vetemjöl  varav drygt 1 dl ska vara till utbakningen

ev. vallmofrön att strö över


Värm vatten och smör/margarin till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och lös upp det i lite av degvätskan.

Häll över resten av degvätskan när jästen löst sig. 

Tillsätt salt och vetemjöl och rör till en slät deg, ca 5 min i maskin.

Degen blir rätt lös och lite kletig.

Jäs i bunken under duk i ca 30 min.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den sedan i två delar.

Forma två limpor och läägg dem på en smord plåt eller på bakplåtspapper.

Jäs under duk i a 40 min.

Förvärm ugnen till 200 grader och för en god knastrig skorpa, ställ in en ugnsfast form med lite vatten i i botten på ugnen.

Pensla bröden snabbt med kallt vatten och snitta dem om du vill.

Grädda  på nedersta falsen i ca 40  min.

Låt svalna på galler om du vill ha en lite hårdare skorpa, annars under duk.

 


Ovido - Quiz & Flashcards