Alla inlägg under februari 2011

Av Wenche Rydén Linné - 19 februari 2011 23:38

Jaha, då var snart denna dagen slut med.

Idag har jag bytt sängkläder i alla sängar...sweet. Bytte även gardiner i sovrummet och i Adams rum.

Strök lite dukar och någon skjorta när jag ändå var igång. Jag är verkligen inte den flitigaste när det gäller strykning men det finns faktiskt roligare saker:).

Fabian hade en kompis hemma på em.  så han fick lekt av sig lite med.

Mannen stog för middagen idag och gjorde oxrullader i sås med kokt potatis till, riktigt smaskigt.

Kollade på en rolig film ikväll med. Riktiga förveklingar kan man snacka om :)).

 

Får se vad morgondagen bär med sig.

Hoppas på en god natts sömn. Nattinatt

Av Wenche Rydén Linné - 18 februari 2011 22:11

Rekord för att vara fredag...mannen kom hem 15.58 :). Sedan gick det en stund och så kom den förlorade sonen hem igen också, så nu är familjen hel igen.

Bakade en långpannekaka idag. Jag älskar verkligen långpannekakor av alla de slag. Är ju så smidigt att bara pytsa i smet och grädda, är det sen en mumsig glasyr ovanpå så gör ju det absolut inte saken sämre :).  Gjorde en sådan idag. Ännu ett plus med långpannekakor??!!....det blir alltid en skål med "ändasnuttar" för man vill ju ha snygga bitar och då blir ju alltid kanterna över. Det bara råkar slinka ner en sån eller två när man ändå ska öppna kylen...mmm.....


Glasyrkaka i långpanna

3 ägg

3 dl socker

1½ dl kallt vatten

3 dl mjöl

3 tsk bakpulver


Glasyr

150 g smör el. margarin

1½ dl socker

2 äggulor

3 msk vaniljsocker


Garnering

Kokos


Gör så här

Vispa ägg och socker pösigt.

Häll i vatten och mjölet som är blandat med bakpulvret.

Smörj och bröa (eller bakplåtspapper) en långpanna och häll i smeten.

Grädda i 175-200 grader i ca 15 min.

Låt kakan kallna helt.


Smält smöret och vispa i sockret, vaniljsockret och äggulorna.

Bred glasyren på kakan och strö över rikligt med kokos.

Skär i lagom stora bitar.


 

Nu blir det en pigelin och titta på American gangster.

Hej hopp!!

Av Wenche Rydén Linné - 17 februari 2011 22:22

Igår hände inte mycket, inget bakande och ingen matlagning. Det blev pizza igår och det är ju helt ok någon gång då och då.


Idag var en liiite mer produktiv dag. Började med att lämna fika på betongstationen, lång gjutning igen. Men idag blev de färdiga kl 16, helt otroligt. Sen hämta pappa i Gislaved, han skulle lämna bilen på lagning. När vi kom hem så gjorde jag ett försök att baka en sockerkaka efter ett "sockerfritt" recept, en av gubbens jobbarkompisar har diabetes så jag tänkte att han skulle få fikabröd med imorgon. Det blev nåt som jag inte tänker baka igen. Trots 2 dl sukettsocker smakade kakan INGENTING.....den var totalt smaklös, inte tillstymmelse av...nåt. Så besviken, jaja...försökte ju iallafall.


En liten tur till affären och hem för att göra....potatisgratäng!!! Gubben stekte philadelphia (grillad paprika) fylld, baconinlindad kycklingfilé. Fick fint besök av lille Johan.  Till efterrätt blev det de sista bitarna med black&white kladdkaka. Gott, så nu är man sådär mätt igen.

 


Imorgon kommer äääääntligen Fabian hem, det var väl inte planerat att han skulle vara borta så länge men han har haft det väldigt bra så det är väl bara att låta honom hållas. Ska bli så skönt att få hem honom, saknar honom sååå mycket.


Nähä, nu sitter Charlie och väntar på att vi ska gå och lägga oss så det är väl bara att hänga på.

Fridens liljor allihopa.

Av Wenche Rydén Linné - 15 februari 2011 21:43

Det blev ingen flygtur för den store grabben idag. Det blåste för mycket så de ska kanske göra ett nytt försök imorgon om vädret tillåter. Han hade fått sitta i planet och spaka lite iallafall. De hade gått runt och kollat lite i hangaren också, stolt var han :).


Det blev lite bakat idag med.


Trippelchokladmuffins  12 st

2 tsk bakpulver

4 msk kakao

5 dl vetemjöl

85 g smält margarin

1 dl socker

3 dl mjölk

2 ägg

100 g vit choklad

100 g mörk choklad

0,5 tsk bikarbonat


Gör så här :

Vispa ihop ägg, socker och mjölk i en bunke. Häll i det smälta  margarinet och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och den grovhackade chokladen, häll sedan dem i äggsmeten och blanda försiktigt.

Fördela smeten i pappersformar eller i en smord muffinsplåt.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 min.

 


Dessa blir inte riktigt så söta som "vanliga bakverk".



Var uppe hos min mormor på eftermiddagen. fick låna lite foton på min pappa. Min farbror ville ha lite kort som han skulle fixa ihop till ett kollage till  pappas 70-årsdag om några veckor. Det var riktigt roligt att titta på gamla kort :).

Min käre make hade en lång gjutning på jobbet så han kom inte hem förrän klockan 20, så nu stter vi och varvar ner i soffan framför  G.I Jane.

Får se om lille Adam vill sova snart, han har ju inte gjort det på hela dagen så vi får se hur det går.

Hej svejs :)

Av Wenche Rydén Linné - 14 februari 2011 20:07

Nu är vi mätta och goa.

I förmiddags körde jag iväg den store killen...han ska tillbringa ett par dagar med min styvfar. Imorgon bitti skulle de ut och flyga (om Fabian vågar), min styvfar har en kompis som brukar flyga runt och speja efter bränder och då skulle de få följa med. Blir en liten tur ner till Blekinge och tillbaka,  om han vågar vill säga. Han har ju aldrig flugit förr.



Idag blev det potatisgratäng med köttfärs. Man får passa på när den store killen inte är hemma för han tycker inte om saker som knaprar.


Potatisgratäng med köttfärs

ca 1,5 kg potatis av mjölig sort

5 dl kelda matlagningsgrädde

ca 3 msk milda culiness

10 cm purjolök

500 g blandfärs

riven ost


Stek köttfärsen i lite margarin, krydda med salt peppar och paprikapulver (eller efter egen smak)

Skala och skiva potatisen.

Lägg hälften i en smord ugnssäker form.

Lägg över köttfärsen och purjon som skivats.

Lägg över resten av potatisen.

Ringla över det flytande margarinet och häll över matlgningsgrädden.

Strö över riven ost av egen smak, jag valde tex mex för det är lite mer smak i den än vanlig gratängost.

In i ugnen i 200 grader i ca 1 timme.

  Till efterrätt blev det en black&white kladdkaka. Receptet fick jag av min jobbarkompis (bästaste Paula alias Mammasmat här på bloggplatsen). Den var underbart god så tack för det :).


Black&white kladdkaka

150 g smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 ägg

2 dl mjöl


Glasyren :

1 dl grädde

50 g smör

300 g vit choklad

ev nötter om man känner för det, jag körde utan.


Gör så här:

Smält smöret och häll i sockret, låt smälta ihop.

Blanda i de torra ingredienserna och vispa sedan i ett ägg åt gången.

Häll smeten i en smord och bröad springform.

Grädda i 185 grader i 20 min.

Låt svalna utan kanten på formen.

Koka upp smör och grädde.

Ta grytan av plattan och bryt ner chokladen och låt smälta vispa samtidigt så det blir en jämn och blank glasyr.

Olja insidan på kakformskanten och sätt tillbaka den runt kakan. Häll på glasyren och ställ in allt i kylen och låt stelna.

Servera gärna med vispad grädde eller som jag, med vaniljglass.

Mumma!!!!

  Nu är jag mätt och magen står bokstavligt talat i fyra hörn. Nu är det tv som gäller och smälta maten lite. Må väl!

Av Wenche Rydén Linné - 14 februari 2011 12:34

 


Idag är det alla hjärtansdag :) Då det för de flesta går ut på att ev. köpa en liten gåva till den de älskar, en god middag med gott sällskap. Många däribland jag, tänker på alla hjärtebarn och kanske även skänker en liten slant till någon av hjärtebarnsföreningarna som finns.

Jag har tre hjärtebarn varav endast den äldsta har behövt att opereras och den upplevelsen önskar jag inte ens att min värste fiende (har ingen sådan men det är ju så man säger) ska behöva gå igenom.  Nu gick det ju bra med min son efter mycket om och men, men för en del så blir det inte den lyckliga utgången och en del behöver livslång behandling.

Jag tänker på dem och skänker en liten slant för att "fler barnhjärtan ska få klappa längre".

Hoppas ni får en bra dag och var rädda om varandra.

Av Wenche Rydén Linné - 13 februari 2011 21:43

Efter en seg morgon bar det av till Jkpg och IKEA. Store killen ville inte följa med utan ville vara hos mormor istället så det var bara två barn med och de sov hela vägen dit.

Vi hittade lite grejer som vanligt :)

Det blev en liten tur till Mediamarkt också och kolla lite datorer, behöver nog byta min snart efter att min nuvarande har varit i golvet två gånger. Den sista gången var det en rejäl smäll och de flesta korten försvann, bla från minste killens födsel :(.

Nu är snart brödet klart också, blev lite bakat efter att vi hade slöat lite efter hemkomsten.

Brödet var slut hemma och jag hade massa olika mjöl"skvättar" över så det blev "skvätt"bröd. Glömde det dock på jäsning så vi får se hur det blir :).

 

Av Wenche Rydén Linné - 12 februari 2011 23:08

Det blev mandelkubb bakade iallafall ikväll, min underbara man skulle handla så han köpte med socker åt mig :)


Mandelkubb i form  ca 40 st

Ingredienser

3 dl socker
1 ägg
8 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
1 tsk bittermandelolja
3 dl mjölk
200 g smör el. margarin


Rör socker och ägg fluffigt, smält margarinet och blanda i det tillsammans med mjölken och bittermandelsoljan. Blanda mjöl och bakpulver och häll det i äggsmeten. Skeda ut i bullformar och toppa med pärlsocker. Grädda i 225 grader i ca 12 min.   

Mumma!! Drygt 10 st är redan borta :)  

Ovido - Quiz & Flashcards