Alla inlägg under juli 2011

Av Wenche Rydén Linné - 20 juli 2011 21:34

Idag gjorde jag en god paj.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

ca 100 g margarin

2 msk vatten


Mixa ihop ingredienserna till en deg som får vila i kylskåpet ca 15 min.

Tryck sedan ut den i formen och nagga den. Lägg aluminiumfolie runt kanterna( så de inte sjunker ner) och förgrädda skalet i 225 grader i ca 10-15min.


Fyllning:

2 kycklingfiléer

1 pkt bacon

1 bukett broccoli


Skär kycklingen i bitar ock stek dem i lite salt och curry.

Skär baconet i bitar och bryn dem.

Lägg  kycklingen och baconet i pajskalet. Lägg på broccolin.


Äggstanning:

1 dl mjölk per ägg.

Jag hade i 5 ägg och 5 dl mjölk men det peror helt på hur stor form man har hur mycket äggstanning som behövs.


Vispa ägg och mjölk.

Tillsätt ½ tsk salt, ett par drag med pepparkvarnen och ca 1 tsk curry.

Häll över äggstanningen i pajformen och grädda i en dryg halvtimme eller tills pajen fått fin färg och den har "stannat" dvs. inte är rinnig längre.

 

Av Wenche Rydén Linné - 20 juli 2011 21:13

Igår bestämde jag mig för att baka Smultringar. Detta är ett typiskt norskt bakverk som min mamma och mormor alltid gör till jul.

De är ungefär som munkar fast mindre och frasigare.


Jag fick ut ca 80 st av denna degen.

3 ägg

200 g socker

1 ½ dl creme fraiche

2 dl grädde

½ tsk kardemumma

1½ tsk hjortronsalt

ca 450 g vetemjöl


Detta är enligt min mormors recept men jag fick tillsätta ungefär 2 dl extra mjöl.

Det ska vara en deg som ska kavlas ut men efter 450 g mjöl så var det bara en smet.


Degen ska helst vila en stund men i sverige har vi finare malt mjöl så det går att baka ut direkt.

Degen ska kavlas ut  ½- 1 cm tjock. Ta sedan ut "kakor" med glas som mått. Jag använde ett dricksglas och ett snappsglas för att göra de till ringar.

Ringarna friteras sedan i vanlig frityrolja som är värmd till minst 180 grader.

Lägg i ett par ringar och vänd dem när de fått fin färg, här får man prova sig fram med tiden beroende på hur tjocka ringarna är.

Lägg dem på hushållspapper när de är färdiga så att den överflödiga oljan tas upp.

Ät och njut.


Dessvärre så tyckte våran hund att han var berättigad att stjäla 40 st när vi var ute och handlade idag, vi hade även gett bort och ätit några själva så att det totala antalet vi har kvar är....15 st.

   

Av Wenche Rydén Linné - 20 juli 2011 21:03

I måndags  var vi ute och kollade vårat grönsaks och bärland.

Min äldste son avskyr allt vad grönsaker heter och har precis börjat småsmaka lite på tomater.

Det var inte många av sockerärtorna som hade tagit sig men det blev en liten skörd iaf. Det ser ut som att det blir ett tiotal skidor till av dem.

Plocksalladen var också i full gång.

Fabian smakade på salladenoch tyckte att det smakade jättegott!!!! Sedan smakade han på sockerärtorna och de var ju också jättegoda.

Han tykte att vi skulle odla detta nästa år med.

 

Av Wenche Rydén Linné - 15 juli 2011 12:27

Gjorde en till 6 pers (som jag räknar..en macka/pers)


1 paket jättefranska

bordsmargarin 

rökt skinka

majonäs

bakad leverpastej

5 kokta ägg (koka fler om du vill ha till garnering också)

kaviar

3-4 dl vispgrädde



Lager 1:

 6 skivor bröd med smör

skinka över hela lagret

ett tunnt lager med majonäs


Lager 2:

6 skivor bröd med smör

leverpastej (gärna uppblandad med lite mjölk så den blir mer "bredbar")

ett tunnt lager majonäs


Lager 3:

6 skivor bröd med smör

ett tunnt lager kaviar

ett lager skivade ägg (går åt ca 5 st)

Ett tunnt lager majonäs


Lager 4:

6 skivor bröd med smör


Garnering:


Bred ut vispad grädde (som är smaksatt med ca 2-3 msk kaviar) ovanpå och runt smörgåstårtan.

Skiva ost och tryck fast i grädden runt om.

Använd er egen smak och fantasi till garnering.

 

Av Wenche Rydén Linné - 15 juli 2011 12:17

För min man då :). Jag är ju mamma"ledig".

Kan inte direkt kalla det ledig när man har tre vildbasar att se efter haha.

Men i dag går äntligen min man på semester så nu kan vi hitta på grejer tillsammans HELA familjen.

Idag ska vi fira med smörgåstårta som jag gjorde igår kväll. Mumma...

Av Wenche Rydén Linné - 12 juli 2011 13:48

Tittade runt på matklubben.se igår och hittade ett recept på bröd som lät jättegott. Inte nog med det utan hon som hade lagt in det hade fått över 50 kommentarer att "detta var det godaste bröd de hade ätit" osv.

Jag köpte hem fiberhavregryn som det skulle vara i och hittade receptet på baksidan av påsen :) haha, ja, då behövde jag ju inte ha datorn framme.


Gott blev det iallafall så här kommer receptet:

Gröt:

6  dl vatten

3 dl fiberhavregryn

1 tsk salt


Koka gröten som vanligt.

Under tiden:

Blanda i bunken:


4 dl kallt vatten

50 g smör el margarin (½ dl flytande)

2 msk brödsirap

(1 msk något stött kummin, fänkål eller anis)

2 tsk salt


Blanda ner den heta gröten och rör väl så ska blandningen bli fingervarm.

Smula ner 50 g jäst.

Tillsätt ca 18 dl vetemjöl special och kör ca 5 min i maskin eller knåda 10 min för hand.

Låt jäsa 30 min övertäckt i bunke.


Knåda lätt och dela i 4 delar.

Forma till små limpor och lägg på plåt.

Skåra med vass kniv innan jäsning eller pensla med vatten efter jäsning och strö över havregryn till dekoration.

Jäs under duk på plåt ca 40 min.


Grädda i 200 grader i 30-40 min.

Låt svalna på galler under duk.

 


Av Wenche Rydén Linné - 12 juli 2011 13:22

Hittade detta recept på matklubben.se och det har varit flitigt använt.

Jisses vad goda de är :)

Deg:

50 g jäst

150 g smör el margarin

5 dl mjölk

1 dl socker

½ tsk salt

2 tsk kardemumma (malen)

3 dl vetemjöl special

ca 10 dl vetemjöl


Smält smöret och blanda i mjölken så blandningen blir fingervarm.

Blanda ut jästen i degspadet och tillsätt salt, socker och kardemumma. Tillsätt mjöl tills degen släpper bunken.

Låt degen jäsa i bunken under duk i 40 min.


Fyllning:

ca 75 g rumsvarmt smör el margarin

150 g mandelmassa (riven)

(några droppar valfri karamellfärg)


Rör ingredienserna till en slät smet.


Knåda degen och dela den i två delar.

Kavla ut en del i taget till en stor rektangel. 

Bred ut halva fyllningen över hela rektangeln.

Vik rektangeln dubbel så du får en lång smal rektangel.

Skär rektangeln i remsor ca 2½ cm breda och gör en skåra så du får en bit som der ut som ett par byxor. 

Snurra "benen" och lägg de så den ser ut som en knut på en baklåtspappersklädd plåt.

Av denna mängd deg fick jag ca 25 st bullar.

Låt dem jäsa under duk i ca 40 min.


Garnering:

2½ dl kall mjölk 

5 msk marsanpulver (snabbmarsan)

1 ägg

pärlsocker



Blanda mjölk och marsanpulver till en kräm. 

Tryck gropar i bullarna och klicka i lite vaniljkräm i varje grop.

Vispa upp ägget och pensla hela bullen.

Strö pärlsocker över bullen (inte på vaniljkrämen)

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8min.

Ät och njut :)

 

 

Av Wenche Rydén Linné - 12 juli 2011 13:06

Denna går inte att misslyckas med. Den blir hög och fin också :).

5 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

lite drygt 1 dl vatten

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt vatten.

Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda sedan i dem i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad springform ( jag kör på 24 cm) och grädda i 175 grader tills den fått fin färg, ca 45 min. Gå mer på färgen än på tiden och prova med en sticka.

Dela som ni vill och med garneringen är det bara fantasin som sätter gränser :)

Bilden tog jag under gräddning mest för att det såg ut som att den skulle rymma haha.

 

Ovido - Quiz & Flashcards