Alla inlägg under augusti 2011

Av Wenche Rydén Linné - 14 augusti 2011 20:59

                   

Av Wenche Rydén Linné - 14 augusti 2011 20:43

Ikväll var jag sugen på något med choklad så det blev en kladdkaka.

Jag kan inte minnas när jag gjorde kladdkaka sist så det var verkligen på tiden.


1½ dl mjöl

2½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

2 ägg

100 g margarin


Vispa ägg och socker poröst.

Tillsätt smält margarin.

Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och tillsätt detta i äggsmeten.

Smörj och bröa en springform (jag använder en med 24 cm diameter).

Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 20-25 min.

Jag lät min form stå inne i 25 min (i varmluft) och det blev lite för länge.....den var inte riktigt kladdig.

   

Av Wenche Rydén Linné - 12 augusti 2011 20:11

Hittade ett recept på mazariner idag.

Tyvärr blev de inte riktigt som mazariner (som jag var såååå sugen på).

De blev väldigt goda ändå, ute i kanterna blev de lite sega (nästan kola-aktiga).

Glasyren ovanpå blandade jag med lite lemoncurd. 

 

15 st blir det iallafall.


2 ägg

3 dl socker

75 g smält margarin

2½ dl vetemjöl

1-2 dr bittermandelsolja


Blanda ägg, socker och smält margarin.

Tillsätt mjöl och bittermandelsolja.

Häll upp smeten i 15 st mazarinformar och grädda i 200 grader i 10-15 min.

Låt svalna.

 

Blanda florsocker och vatten till lagom konsistens och häll på .

Jag blandade i ett par tsk lemoncurd också och det blev riktigt friskt.

   

Av Wenche Rydén Linné - 12 augusti 2011 10:40

Jag är med i en tävling hos min brors underbara käresta Livsnjutaren där man kan vinna Vallmofrön från hennes egna blommor.

Hon har underbara bilder på sina blommor och jag bara älskar dessa söta saker.

Jag har bara den vanliga orangea sorten hemma och vill gärna utöka.

Hoppas hoppas hoppas man vinner :).    

Av Wenche Rydén Linné - 11 augusti 2011 20:51

Jag hade helt glömt lägga upp detta receptet.

Jag hade en paket vispgrädde med jordgubbssmak i kylen som jag inte visste vad jag skulle göra med.

Provade att göra Pannacotta och det funkade alldeles utmärkt.


2 st blir det eller 4 väldigt små.

Jag gjorde 4 st så alla fick smaka. Pannacotta är lite av en favorit här hemma.

Jag brukar göra på mellangrädde (jag tål inte riktigt när det är för hög fetthalt) och med vaniljsocker. Toppas man dessutom den med kolasås så blir det riktigt mumsigt.


1 pkt vispgrädde med jordgubbssmak

1/4 dl strösocker (knappt)

½ tsk vaniljsocker

1 ark gelatin

Lägg gelatinarket i kallt vatten ca 5 min.

Koka snabbt upp grädde och socker.

Ta kastrullen av plattan och lägg i gelatinarket (som har blivit mjukt).

Rör runt så det smälter ner.

Rör till sist i vaniljsockret.

Häll upp i portionsformar (eller glas).

Jag brukar värma upp glasen först om jag använder sådana så att de säkert inte spricker när man häller i den varma pannacottan.

Låt stå kallt minst 3 timmar.

När vi åt dessa så lade jag ett tunnt lager med blåbärskompott och det var inte så dumt.

     

Av Wenche Rydén Linné - 10 augusti 2011 22:13

Jag bara måste dela med mig av ett tips.

Nu blir det reklam på hög nivå.

Jag har provat många sorters muffinsformar men kommit fram till att dessa är de som funkar bäst.

Detta är när det gäller amerikanska muffins.

Även om man ställer dem på en plåt (och inte i en muffinspanna) så håller de formen och flyter inte ut.

Jag har köpt ett antal paket med olika formar med mönster och dylikt för att piffa till det lite men de är oftast alldeles för tunna och havererar allt som oftast så det slutar med att man har en muffins som är tre cm hög och 10 cm bred....lagom kul.

Nä, nu struntar jag i de "fina" formarna och kör med Gekås egna...

Vita och mindre snygga är de men de är veckade  på ett vis så att de håller sig och det är viktigare enligt mig.

Är det någon som har tips om snyggare formar som håller måttet och inte är svindyra så hör gärna av er.

36 st enligt paketen och ligger under 10 kr (kommer inte ihåg priset men det är där runtikring).

 

Av Wenche Rydén Linné - 10 augusti 2011 21:52

Hittade ett recept på Matklubben.se. Jag letade efter något som var i stil med Mc Donalds muffins och hittade dessa.

Jag kan säga att de är väääääldigt nära.


Det blir ca 12 st stora.


4 dl vetemjöl special

4 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

2 dl socker

1 dl kakao

100 g grovhackad mörk choklad

1 ägg

3 dl mjölk

1 dl neutral olja (exv. raps)

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och olja.

Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll sedan i dem i mjölkvispet.

Rör till en slät smet men inte för länge för då blir den seg.

Vänd ner chokladen.

Skeda upp i stora muffinsformar eller i en smord muffinspanna.

Jag brukar sätta formar i muffinspannan när jag gör stora muffins för då håller sig formarna fina (även om man har lite tunnare formar) och man behöver inte vara orolig för att de välter när man häller i smeten.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.

Jag lade på ett par chokladknappar när jag tog dem ur formen.

Låt svalna, ät och njuuuut.


   

Av Wenche Rydén Linné - 10 augusti 2011 21:22

Nu har vi bara suttit hemma och ugglat ett par dagar så idag drog vi iväg till Jönköping.

Vi åkte strax innan kl 13 och gjorde en repa på Media Markt först. Två filmer rikare blev vi.

The Mechanic, med bla Jason Statham (en av våra favoritskådisar) och Season of the Witch, med Nicholas Cage.

Vi får se vad det blir för betyg på dem.

Efter Media Markt så åkte vi till Monkey Town och lät ungarna springa av sig lite.

         

Sedan blev det Mc Donalds och en liten tripp till Brio för att kolla lite vad killarna vill ha inför deras födelsedagar.

När vi kom hem kände jag för att baka chokladmuffins. Älskar Mc Donalds muffins men vi var väldigt mätta när vi åkte därifrån (plus att de är väldigt dyra). 

Glada barn som fått slicka skålen :)

   Hoppsan vilket skitigt kylskåp vi hade. Ja, med barn och hundar blir det fort så.  

Ovido - Quiz & Flashcards